30 jun 2021

Het staat als een paal boven water. Meer dan ooit zijn de Belgen bezorgd over hun gezondheid en door de pandemie vinden ze goede ziekte- of ziektekostenverzekeringen nu nog belangrijker. Lazen we niet in de media dat 95% van de mensen een hospitalisatieverzekering zeer interessant acht, 75% van de bevolking vindt een verzekering ambulante zorgen ook belangrijk.

We noteerden eveneens dat  7 op de 10 Belgen de kosten (na tussenkomst van het ziekenfonds) van een corona-opname onderschat hadden. Gemiddeld kost de opname 700 euro extra. En dat kan oplopen tot 13.000 euro.

Een goede tip: contacteer je verzekeringsmakelaar voor meer info hieromtrent.

Vind hier een makelaar in jouw buurt

Twee manieren om een hospitalisatieverzekering af te sluiten

Er zijn twee mogelijkheden om een hospitalisatieverzekering te onderschrijven namelijk via een mutualiteit of een ziektekostenverzekeraar. Doorgaans zijn de premies via de mutualiteit ietsje goedkoper, maar ze evolueren naargelang men ouder wordt. Bij een-privé verzekeraar of ziektekostenverzekeraar worden de premies levenslang bepaald door de instapleeftijd en evolueren ze niet mee met de leeftijd. Tenslotte zijn de privéverzekeraars verplicht om de levenslange duur van de verzekering te waarborgen. Doorgaans zijn de waarborgen en tussenkomsten bij een privé-verzekeraar ook ruimer, zeker als het gaat om een opname in een éénpersoonskamer, waar de supplementen hoog kunnen oplopen. Daar zijn de tussenkomsten van de mutualiteit beperkter.

Twee manieren om een hospitalisatieverzekering af te sluiten

 

En wat is dan een verzekering ambulante zorgen?

Een verzekering ambulante zorgen dekt (een deel van) de medische kosten die niet aan een ziekenhuisopname gebonden zijn. Het gaat onder meer om kosten voor doktersbezoeken, geneesmiddelen, tand- en oogprothesen, orthopedische zolen, hoorapparaten en pruiken. De verzekering is aanvullend. Ze neemt alleen het deel ten laste dat niet door de verplichte ziekteverzekering van de mutualiteit terugbetaald wordt. 3 op de 4 Belgen vindt zo’n verzekering belangrijk. Zeker als je weet dat elke Belg gemiddeld 500 euro per persoon en per jaar besteedt aan medische kosten, los van ziekenhuisopnames. Vermenigvuldig dat maal drie of vier naargelang het aantal gezinsleden en je kan er niet onderuit dat medische zorg een flinke hap neemt uit het budget van de meeste gezinnen.

Vooral de ‘tandzorg’ is een belangrijk aandachtspunt voor vele gezinnen. De verplichte ziekteverzekering betaalt natuurlijk een stuk terug voor tandzorg. Maar toch zijn er ook behandelingen die niet of maar voor een deel worden terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Wie een beugel moet dragen, kan al gauw een rekening krijgen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt dat gemiddelde rond 1.600 euro.

En wat is dan een verzekering ambulante zorgen

 

Een ongevallenverzekering is zeker en vast geen overbodige luxe

Evenzeer nuttig is voor enkele euro’s per maand een ongevallenverzekering voor het gezin of jezelf af te sluiten. Met de zomer in het verschiet, zijn er immers meer ongevallen. Er zijn meer fietsers en moto’s op de weg, we wagen ons meer aan sportactiviteiten en sommigen onder ons zoeken zelfs een beetje het avontuur op. Met andere woorden, het risico op een ongeval is groter en daarom is een ongevallenverzekering geen overbodige luxe.

Wat is een ongevallenverzekering?

Een ongevallenverzekering betaalt na een gedekt ongeval de medische kosten tot een bepaald bedrag, een forfaitaire dagvergoeding en een kapitaal bij invaliditeit of overlijden. Bij de meeste ongevallenverzekeringen bepaal je zelf de verzekerde bedragen. Voor alle duidelijkheid, er is geen tussenkomst van een ongevallenverzekering bij ziekte.

Er zijn verschillende soorten ongevallenverzekeringen

De persoonlijke ongevallenverzekering voor één verzekerde

Doe-het-zelvers; mensen die regelmatig sporten of een risicovol beroep hebben, lopen de meeste kans op een ongeval. Let op, gevaarlijke sporten zijn niet altijd automatisch verzekerd of zijn zelfs uitgesloten. Ben je beoefenaar van een ‘gevaarlijke’ sport, zoals parachutespringen of diepzeeduiken, aarzel niet om met ons kantoor contact op te nemen.

De persoonlijke ongevallenverzekering voor het volledige gezin

Een populaire formule die alle gezinsleden verzekert voor alle ongevallen.

De alle verkeersongevallenverzekering

In de meeste basisverzekeringen zijn alle gezinsleden verzekerd als voetganger, bestuurder of passagier van een voertuig met 4 wielen, een motor, een bromfiets, een fiets en eender welk vervoermiddel op het land, op het water of in de lucht.

Bron: Nextmove