05 nov 2021

De helft van de gepensioneerden in ons land heeft netto minder dan 1.500 euro pensioen. De pensioenen bij ons liggen veel lager dan in de buurlanden Frankrijk, Nederland en Luxemburg. 

Je hebt gelukkig het heft in eigen handen om je pensioenbedrag aanzienlijk te verhogen. Te beginnen met de groepsverzekering of aanvullend pensioen (tweede pijler) die werkgevers vandaag aanbieden voor het geheel of een deel van hun werknemers. Bijna 4 miljoen werknemers bouwen op die manier een aanvullend pensioen op. Wie als loontrekkende geen of een beperkte groepsverzekering heeft  kan een aanvullende verzekering VAPW (Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers) afsluiten. De bijdragen van de VAPW worden dus ingehouden van het nettoloon van de werknemer. Op www.mypension.be kan je terugvinden hoeveel je extra via het VAPW kan storten. De premie voor een VAPW geniet mits bepaalde voorwaarden van een belastingvoordeel.

Een andere hefboom om je pensioen te verhogen zijn de derde pijlerverzekeringen, met name het pensioensparen (tot 990 euro of 1270 euro in 2021) en het langetermijnsparen (tot 2350 euro in 2021). Velen wachten tot het einde van het jaar om te storten, maar beter is om in het begin van het jaar of gespreid over het ganse jaar te storten. Je geld zal meer opbrengen. De stortingen op deze verzekeringen genieten mits bepaalde voorwaarden van een belastingvoordeel.

De stortingen op de vierde pijler verzekeringen (beleggingsverzekeringen tak 21 (zonder risico), tak 23 (met risico) of tak 44 (gemengd) genieten geen fiscaal voordeel. Je betaalt een verzekeringstaks van 2% op elke storing, maar wanneer je verzekeringscontract acht jaar en één dag loopt, betaal je geen roerende voorheffing op uitbetalingen van contracten met kapitaalsgarantie (tak 21 en/of gemengd).

Conclusie: er bestaan heel wat varianten. Daarom is het van heel groot belang om ook daarvoor een professional te raadplegen. Het advies is hier zeer eenvoudig: neem een verzekeringsmakelaar in de hand om ook hier met een gerust gemoed uw activiteit verder uit te bouwen en nadien op pensioen te gaan.

En zo is er nog een waaier van andere waarborgen.

Ga naar de overzichtspagina en lees in welke omstandigheden ook dat je verzekeringsmakelaar een verzekering boven een verzekering is.

Lees meer