Goed en slim verzekerd op reis vertrekken is één goede raad, maar zorg er ook voor dat je je woning in België veilig achterlaat. Dieven gaan immers niet op vakantie. Geef ze geen kans tijdens je vakantie om in te breken. Dit is een tweede goede raad.

Enkele tips om diefstallen te vermijden tijdens je afwezigheid.

  • Zorg dat je adresgegevens niet zichtbaar zijn. Noch op een sleutelbos, noch op de valiezen. Zelfs op de bagageband in de luchthaven zijn er ‘toeschouwers’ die slechte bedoelingen hebben.
  • Wees tijdens je vakantie niet te actief op de sociale media. Een romantisch beeldje in Sardinië kan zeer mooi zijn, maar potentiële dieven kijken ook mee.
  • Zeg niet op je automatisch antwoordapparaat dat je op vakantie bent. Beter dat je de oproepen via je vast toestel laat doorsturen naar je GSM.
  • Zorg er voor dat alle ramen en deuren afgesloten zijn.
  • Vraag aan buren of familie om regelmatig een kijkje te komen nemen in je huis. Zij kunnen de rolluiken eens optrekken of de gordijnen openen,  zodat een buitenstaander de indruk heeft dat het huis permanent bewoond is. Vraag ook aan je kennissen om af en toe hun auto op je oprit te parkeren en je brievenbus regelmatig leeg te maken.
  • Zorg dat waardevolle voorwerpen onzichtbaar zijn. Het is altijd goed om foto’s van die waardevolle voorwerpen te nemen. Die foto’s zijn altijd nuttig bij aangifte van een diefstal of bij de berekening van de vergoeding door je diefstalverzekeraar. 
  • Leg de reservesleutels van je woning of auto veilig weg.
  • Laat geen ladder zichtbaar in de buurt staan. In een fractie van tijd zijn de dieven op het eerste verdiep waar er dikwijls geen verbinding is met de alarminstallatie.
  • Spreek af met je buren of familie hoe ze je kunnen bereiken bij diefstal in je woning.

En gelukkig is er de diefstalverzekering

Als er dan toch nog iets gebeurt, is er nog altijd de waarborg ‘diefstal’ in de brandverzekering die een schadevergoeding betaalt bij diefstal of poging tot inbraak. De prijs van een diefstalverzekering hangt af van de waarde van de inhoud, de bijzondere voorwerpen die je wenst te verzekeren en ook de ligging van de woning.

Misschien goed om te weten is dat in vele diefstalpolissen de inboedel, die je meeneemt op reis ook verzekerd is wanneer je op reis het slachtoffer wordt van een diefstal. De brandverzekering is trouwens niet de enige verzekering die dekking verleent tijdens je vakantie.

Een gehuurde vakantiewoning is bijvoorbeeld gedekt in je brandverzekering. Heb je een brandverzekering die de inboedel van je woning dekt, dan geldt die waarborg ook als je een deel van die inboedel  meeneemt op reis. Denk aan een koffer volgepakt met uw zomerse truitjes en jurken. Loopt je vakantieverblijf onder water, dan kan je rekenen op een vergoeding voor de beschadigde kledij op basis van je brandverzekering.

Je auto is verzekerd in alle landen die vermeld staan op de groene kaart. Je familiale verzekering dekt de schade die bijvoorbeeld je kinderen aan derden veroorzaken op een strand in Spanje. En ook je hospitalisatieverzekering komt tussen bij een hospitalisatie in het buitenland, voor zover natuurlijk dat je de juiste waarborgen hebt. Met andere woorden, naast de reisbijstandsverzekering zijn er heel wat verzekeringen die je dekking verlenen in het buitenland.

Voor nog meer preventietips en advies in verband met verzekeringen, neem je best contact met een onafhankelijke verzekeringsmakelaar.