15 jun 2020

Hoe is het eigenlijk gesteld met je eigen mobiliteitsbarometer? Je leest het of je hoort het wel vaak in de media: de Belg verandert zijn gewoontes en zeker op het vlak van mobiliteit. In elk geval is de verzekeringssector klaar om de verzekeringscontracten aan te passen aan het veranderende mobiliteitsgedrag.

Hoe dan ook, welk voertuig je ook gebruikt als bestuurder of passagier, er bestaat een zeer uitgebreide waaier aan verzekeringen die je beschermen. Alles begint daarbij met een goed advies van je verzekeringsmakelaar. Want inderdaad, vandaag bestaan er zoveel aanbiedingen op de markt, waardoor velen het bos door de bomen niet meer zien.

En een goed advies begint met een analyse van je bestaande contracten om daarna te ‘checken’ of je goed en correct verzekerd de baan op kan.

Het is inderdaad best mogelijk dat je je mobiliteitsgedrag de laatste maanden veranderd hebt zonder dat je beseft dat dit een impact kan hebben op je verzekeringscontracten.

Enkele voorbeelden:

  • Door telewerken rijd je misschien minder kilometers. Waarom zou je je verzekeringscontract auto dan niet laten aanpassen aan een goedkopere  formule met een beperkt aantal kilometers? 
  • Je hebt een elektrische fiets gekocht. Zo’n fiets kost gemakkelijk 2000 à 3000 euro. Het loont misschien de moeite om een verzekering af te sluiten ingeval van schade aan de fiets, diefstal en pech langs de weg.
  • Als werkgever stel je bedrijfsfietsen ter beschikking van je werknemers, wat fiscaal interessant is. De verzekeringspremies voor de fietsomnium is voor 100% aftrekbaar. 
  • Je bent van plan om een moto te kopen. Er bestaan formules op de markt die een serieuze korting geven op de motoverzekering in combinatie met de autoverzekering.
  • Je gebruikt een elektrische step. Statistieken leren ons dat hier veel ongevallen gebeuren met lichamelijke letsels. Misschien is het zinvol om een verzekering ‘alle verkeersongevallen’ af te sluiten. Deze verzekering dekt trouwens alle verkeersongevallen als bestuurder of passagier van eender welk voertuig. En dit voor het ganse gezin.
  • Je vertrekt op reis met de auto in plaats van met het vliegtuig. Een pechverzekering voor tegenslagen aan de auto onderweg is zeker en vast geen overbodige luxe. Het zou jammer zijn mocht je je reis niet kunnen verderzetten en gerepatrieerd moet worden, omdat je pech hebt met de auto onderweg.

Je ziet het, het is een goed idee om je eigen mobiliteitsbarometer te maken. Als je dat samen met je verzekeringsmakelaar doet, weet je dan ook dat je goed, correct en juist verzekerd de baan op kan. En met gemoedsrust...