19 Okt 2020

Tussen 19 en 25 oktober vindt de zevende nationale actie ‘Inbraken, 1 dag niet’ plaats. De campagne zet extra in om woningdiefstallen te vermijden. Het is goed om je aan bepaalde tips te herinneren. In de meeste gevallen zijn ze gratis en gemakkelijk uit te voeren en ze verminderen het risico op een woningdiefstal.

Zeker in de herfst en de winter voelen inbrekers zich in hun sas. Het wordt vroeg donker, het slechte weer zorgt voor intensere natuurgeluiden (regen, wind,…), de buren komen minder op straat… Duisternis, geluiden, verminderde sociale controle, al deze elementen samen benutten inbrekers om hun daad onopgemerkt te verrichten.

Tip 1. Wees een goed huisvader

Maak een inventaris van je waardevolle voorwerpen. Leg geen waardevolle voorwerpen in het zicht. Doe ramen en deuren op slot als je maar even afwezig bent. Geef je woning een bewoonde indruk wanneer je voor een tijdje weg bent.  Zet geen kartonnen verpakking van nieuwe toestellen bij het huisvuil.

Tip 2. Doe gratis een beroep op een preventieadviseur.

Het gaat hier om een politieagent of een gemeenteambtenaar, die daarvoor opgeleid is. Het advies is gratis en op maat. De preventieadviseur zegt welke maatregelen je best neemt om inbraken te vermijden.

Tip 3. Verstevig de ramen en de deuren

Maak het de inbreker moeilijk. Plaats vergrendelbare raamkrukken op uw ramen. Plaats rolluiken en versterk uw deuren met een veiligheidscilinder of extra sloten.

Tip 4. Wees kalm bij een inbraak

Wees kalm wanneer je thuis bent bij een inbraak. Maak lawaai en steek het licht aan. Misschien slaat de inbreker op de vlucht. Hij wil immers niet herkend worden. Stel dat er toch een confrontatie is, doe wat de inbreker vraagt en vermijd een gevecht. Observeer de inbreker goed en tracht het vluchtmiddel en de vluchtrichting na te gaan. Het zal de politie helpen om de inbreker terug te vinden.

Tip 5. Plaats een alarminstallatie

Het gaat hier om een éénmalige kost afhankelijk van de woning voor de installatie (1000 à 1500 euro). Daarbij komt een maandelijkse abonnementsprijs – ongeveer 45 à 50 Euro per maand – voor het onderhoud van de alarminstallatie en de verbinding met een centrale dienst die onder ander de politie inschakelt bij een inbraak. 22% van de Belgen heeft momenteel een alarminstallatie. 16% overweegt om er één te plaatsen.

Tip 6. Sluit een diefstalverzekering af

Voor een redelijke prijs, afhankelijk van de buurt waar je woont en de waarde van de verzekerde inboedel, kan je een diefstalverzekering afsluiten. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven een korting wanneer er een erkende alarminstallatie geïnstalleerd is en bovendien geldt deze verzekering bijvoorbeeld ook voor inbraken op het kot van je studerende kinderen. Je verzekeringsmakelaar kan hier voor jou een voorstel op maat uitwerken.

Tip 7. ‘1 dag niet’

Voor nog meer informatie, ga naar de website www.1dagniet.be of contacteer je verzekeringsmakelaar.

Bron: Nextmove