Storm en onweer in eerste halfjaar 2018 richten voor zo’n 200 miljoen euro verzekerde schade aan

Het noodweer dat België in het eerste halfjaar van 2018 getroffen heeft, kost de verzekeringsondernemingen meer dan 190 miljoen euro, verdeeld over zowat 85.000 schadegevallen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen. In zes maanden tijd bedraagt deze schade reeds meer dan de schadelast wegens storm en overstroming over het hele jaar 2017 dat een rustig jaar is geweest wat noodweer in België betreft. Op wereldvlak geldt het omgekeerde: de schadelast over het eerste halfjaar van 2018 is het laagst sinds 2005, laat herverzekeraar Munich Re weten.

Het jaar begon met de storm Eleanor, van 1 tot 5 januari, die vooral de grote steden in Wallonië trof alsook Zuid-Haspengouw van Landen tot Tongeren en de regio Brussel. Deze storm heeft aanleiding gegeven tot ruim 20.500 claims, voor 95 % omwille van schade die de wind aangericht heeft aan gebouwen en hun inboedel en in een paar tientallen gevallen door wateroverlast. 5% van de claims kwamen van eigenaars van een voertuig die via hun omniumverzekering een beroep hebben kunnen doen op de waarborg “natuurkrachten” die er doorgaans deel van uitmaakt. Zoals vaker bij stormschade is vooral de schade aan boerderijen aanzienlijk in vergelijking tot schade aan (andere) woningen. Deze eerste windstoot was goed voor zo’n 42 miljoen euro aan verzekerde schade.

Twee weken later trof de storm David van 15 tot 19 januari het land volgens een lijn van het Waasland (Beveren) tot de Kempen (Lommel). Deze storm gaf aanleiding tot meer dan 47.000 claims, waarvan 45.000 uit hoofde van stormwind en enkele tientallen wegens overstroming. De verzekeraars kregen ook nog zo’n 2.000 aangiftes binnen voor schade aan voertuigen. Deze tweede gebeurtenis was goed voor zo’n 95 miljoen euro aan verzekerde schade. Volgens Munich Re was deze storm over Europa de natuurramp die het meest verzekerde schade toebracht in het eerste halfjaar van 2018, goed voor 1,7 miljard euro.

In de maand mei kende het land aanhoudende onweersbuien, die al eind april begonnen en duurden tot de eerste dagen van juni. De verzekeraars kregen daarmee 14.000 claims binnen, goed voor iets meer dan 50 miljoen euro. Munich Re raamt de verzekerde schade voor dit noodweer over Europa op 900 miljoen euro.

Tijdens de eerste periode, van 27 tot 30 april, telden de verzekeraars ongeveer duizend aangiftes. Vooral de Maas stroomopwaarts van Namen et het Duitstalige landsgedeelte werden getroffen, met het hoogste aantal claims –een honderdtal- te Dinant en de hoogste schadelast (een half miljoen euro) te Hastière.

Van 14 tot 18 mei moesten de verzekeraars ongeveer vijfhonderd keer tussenkomen, vooral in en rond Luik, met het hoogste aantal claims en de zwaarste schadelast te Luik zelf, maar een gemiddelde schadelast van boven de 4.000 euro te Nandrin, Saint-Nicolas en Modave.

Van 20 tot 25 mei brak onweer uit over verschillende regio’s, van Henegouwen (vooral te Dour) over Aalter tot Kortenberg en Zaventem. Braine-le-Comte valt op met een gemiddelde schadelast van meer dan 15.000 euro, ingevolge modderstromen die zo krachtig waren dat gebouwen gestut moesten worden.

Van 26 tot 30 mei waren weer andere streken aan de beurt, met name Bastogne en Oostende, voor respectievelijk meer dan 300 en meer dan 200 dossiers.

Tussen 31 mei en 2 juni was het alweer de beurt aan de regio Luik, met in het bijzonder een hoge gemiddelde schade in Dalhem en Trooz, telkens voor meer dan 8.000 euro.

“Dankzij financiële reserves en een herverzekeringsbeleid dat rekening houdt met die wispelturigheid van natuurrampen kunnen de verzekeringsondernemingen hun klanten helpen”, verklaart professor Philippe Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia. Zij betalen herstellingskosten en de vervanging van verloren goederen, maar bieden ook bijstand aan en logies, tot zelfs het herstellen van de tuinaanleg, volgens de voorwaarden die steeds vaker in de al dan niet uitgebreide polissen voorkomen. De website www.abcverzekering.be biedt tips aan over hoe om te gaan met dergelijke risico’s en wat te doen als het noodweer toeslaat, alsook over hoe je je verzekeringen up-to-date houdt.

Deze voorlopige cijfers zijn vatbaar voor latere actualisering.

 

Assuralia, 16 juli 2018