27 feb 2020

Wist je dat de brandverzekering het vaakst moet tussenkomen bij waterschade? Waterschade kan een woning en de inboedel erg beschadigen. Daarom is het belangrijk om ‘goed’ verzekerd te zijn.

Verder in het artikel lees je hoe je nodige voorzorgsmaatregelen kan nemen om waterschade te vermijden.

De verzekeringsmaatschappijen maken een onderscheid tussen waterschade en overstroming. De waterschade ten gevolge van een barst in een buis of insijpeling van water wordt gedekt door de waarborg waterschade in de brandverzekering. Schade door een overstroming wordt gedekt door de waarborg natuurrampen, die sinds 2006 verplicht is in elke brandverzekering.

Waterschade kan inderdaad voor veel beschadiging zorgen. Denk aan de beschadigde muren, de plafonds, de vloeren, de meubels… Je ziet de ellende van een overstroming dikwijls op de televisie, maar als je het zelf meemaakt is het een heuse nachtmerrie.

Toch kan je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen… Enkele tips

  • Controleer regelmatig de stand van je watermeter omdat alle lekken niet zichtbaar zijn. Je kan 's avonds bijvoorbeeld voor je gaat slapen de watermeter noteren. Stel dat er 's morgens een verschil is in de waterstand en je hebt 's nachts geen water gebruikt, dan heb je wellicht een lek en kan je de oorzaak hiervan opzoeken. Het opsporen van een lek is gedekt in de brandverzekering.
  • Controleer de dichtingen van bad en douche om waterinsijpeling te voorkomen.
  • Wanneer je een bepaalde periode afwezig geweest bent, controleer je best de kleur van het water. Donker of geelkleurig water kan roest in de leidingen betekenen wat leidt tot lekken.
  • Sluit het water van je woning af wanneer je voor een bepaalde periode afwezig bent. Controleer of je vensters niet openstaan.
  • Laat de barsten in de gevel herstellen. Barsten in de gevel veroorzaken waterinsijpeling.
  • Controleer de staat van het dak, zeker na een storm. Evenals de staat van de dakgoten, maak ze regelmatig schoon.

Mocht je toch schade hebben. Contacteer zo vlug mogelijk je verzekeringsmakelaar. Neem foto’s van de schade en vermijd bijkomende schade zonder risico’s te nemen. Je makelaar helpt je bij de afhandeling van het schadedossier.

Nog een laatste tip

Als je van plan bent een nieuwe woning te kopen of te bouwen, kijk dan best na of deze woning zich niet in een overstromingsgebied bevindt. Zo kan je veel toekomstige ellende vermijden.

Je verzekeringsmakelaar kan je meer uitleg geven over de brandverzekering en de waarborg waterschade. Als je hierover vragen hebt of je twijfelt of je goed verzekerd bent, aarzel niet met hem contact op te nemen. Hij is ‘Je beste Verzekering’.