11 dec 2023

Ben je ook op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor je spaargeld? Dan ben je bij je verzekeringsmakelaar op het juiste adres. Waarom?

Hij is onafhankelijk. Met andere woorden, hij is niet gebonden aan één merk of een product van de maand. Nadat hij samen een beleggersprofiel opgemaakt hebben, stelt hij dan uit een korf van verschillende fondsen – al dan niet met of zonder risico – de juiste beleggingen voor...

Hij hecht veel aan persoonlijk contact, hoewel hij de tools hebben om de verschillende beleggingen dagelijks en online op te volgen. Uit de studie blijkt dat 6 op de 10 Belgen een persoonlijk contact willen hebben vooraleer ze beleggen.

Daarenboven streeft hij een continue opvolging van je persoonlijke of gezinssituatie door regelmatige check-up gesprekken. Die continue opvolging is belangrijk. Gebeurtenissen als een aankoop van een woning, een ontslag, een pensioen of een overlijden kunnen de financiële situatie serieus veranderen, waardoor je beleggersprofiel grondig verandert. Hij zorgt er trouwens voor dat je dat je contactpersoon niet om de haverklap verandert omdat hij of zij van dienst of kantoor wisselt.

Welke opportuniteiten?

En last but not least, hij heeft verschillende opportuniteiten voor je spaargeld.

Wij zetten er alvast zes op een rij:

  1. Je kan sparen via een pensioenspaarverzekering. Tot 1270 euro per jaar met een fiscaal voordeel van 25% of 30% naargelang de grootte van de storting.
  2. Een andere mogelijkheid is sparen via een lange termijnspaarverzekering. Afhankelijk van je inkomen tot een maximum storting van 2.350 euro per inkomen en een belastingvoordeel van 30%.
  3. Voor diegenen die geen of een kleine groepsverzekering hebben via een werkgever, kan je ook sparen via het aanvullend pensioen voor werknemers tot 3% van je loon met een belastingvoordeel van 30%.
  4. Een andere verzekeringsformule is de beleggingsverzekering. Ofwel kies je een verzekering zonder risico en gewaarborgd kapitaal (tak21), een verzekering met risico (tak23), of een combinatie van de twee vorige (tak44). Dat zijn beleggingen op langere termijn en voor de tak21-verzekeringen wordt zelfs de roerende voorheffing na 8 jaar én één dag afgeschaft.
  5. Ouders en grootouders sparen vaak voor hun kinderen of kleinkinderen. In dit geval storten ze maandelijks en/of jaarlijks een bedrag op een levensverzekering. Op het moment bijvoorbeeld dat het kind of kleinkind meerderjarig is, wordt er een kapitaal als financieel duwtje in de rug uitgekeerd.
  6. Voor wie een minimumvermogen heeft, kan beroep doen op de diensten van ‘discretionair beheer’. Zeker interessant voor de beleggers die de beurs niet op de voet volgen en zeker in volatiele tijden. In dit geval vertrouw je je vermogen in beheer toe aan een financiële instelling die werkt met verschillende fondsenbeheerders uit verschillende sectoren. Het soort belegging hangt uiteraard af van je risicoprofiel. Iemand die een ‘voorzichtig’ profiel heeft, zal meer obligaties in portefeuille hebben dan aandelen. Het omgekeerde is ook waar. Uiteraard wordt dit voorafgaand goed besproken en is er een constante communicatie tussen de belegger en de financiële instelling.

‘You’ll never walk alone’

Met je makelaar staat je er niet alleen voor. Want beleggen is zo een beetje als lopen. Iedereen kan het, het geheim is gewoon beginnen en volhouden. Maar om het vol te houden, moet je wel een schema, een ritme en een coach vinden die bij je passen.  En dat is je verzekeringsmakelaar. ‘You’ll never walk alone’ is hier echt van toepassing.