22 jul 2022

1. Informeer je over de wetgeving

Het is belangrijk om je voor vertrek te informeren over de recentste regelgeving rond de maximale toegestane massa van mobilhomes in de landen waar je (door)reist. Voor mobilhomes die minder dan 3,5 ton wegen heeft de bestuurder meestal een “gewoon” rijbewijs B nodig. Dit gewicht mag dan ook niet overschreden worden. Ben je te zwaar geladen en is er een controle? Dan riskeer je als bestuurder een forse boete. Bovendien moet het overtollige gewicht ook onmiddellijk (daar en dan) uitgeladen worden. Deze regel kan verschillen afhankelijk van waar je reist.
 
2. Maak een inlaadplan

Grotere voorwerpen maak je best vast met riemen. Zwaardere voorwerpen kunnen beter laag en lichtere voorwerpen beter hoog opgeborgen worden. Dit zorgt voor een optimale spreiding van het gewicht in de mobilhome. Goed gepland is dus half gewonnen!
 
3. Schaf je een GPS-systeem aan voor mobilhomes

Je gaat best op zoek naar een navigatiesysteem dat specifiek ontworpen is voor mobilhomes. Het is immers veel gemakkelijker om een route te volgen die rekening houdt met de omvang, het gewicht en de snelheid van je voertuig.

4. Controleer alles voor vertrek

Voer een laatste controle uit alvorens je de baan op gaat. Het duurt maar enkele minuten om rond het voertuig te lopen en na te gaan of alle luiken, kleppen en deurtjes vergrendeld zijn. Nadat je de buitenkant geïnspecteerd hebt, check je best ook eens binnen of alles op zijn plaats zit.

5. Zorg op alle zitplaatsen voor een veiligheidsgordel

De bestuurder en alle passagiers van de mobilhome moeten te alle tijde hun gordel om hebben. Deze tip klinkt logisch, maar is in een mobilhome nog net dat beetje belangrijker dan in een gewone wagen. Veiligheid boven alles!

6. Houd rekening met de afmetingen

Houd bij het rijden rekening met de dimensies van je mobilhome. Een mobilhome is een stuk langer, hoger en zwaarder dan een gewone auto. De bestuurder zal dus extra moeten opletten bij het nemen van een bocht, het rijden door een tunnel of het afremmen. Het is ook van cruciaal belang dat de bestuurder zijn rijgedrag aanpast bij slechte weersomstandigheden.

7. Bewaar je kalmte

Reizen met een mobilhome is een heel avontuur, maar er is geen reden om je op te jagen. Blijf te allen tijde kalm, en je zal veel plezier beleven aan je vakantie met een mobilhome. “Keep calm and drive on”, is dan ook de leuze!

Bron:  BDM