08 aug 2019

Vermijd onzekerheid en stress: start jouw vakantie goed verzekerd

Consument geraakt niet wijs uit het aanbod aan producten en heeft hulp nodig

De vakantie komt eraan en iedereen is volop plannen aan het maken. Tijdens alle voorbereidingen is het belangrijk om ook je verzekeringen goed na te kijken. Hoe ziet je vakantie eruit? Ga je op reis of blijf je thuis? Naar de Belgische kust of het verre Azië? Met de auto of het vliegtuig? Vertrek je alleen of met het gezin? Ga je op reis voor een week of twee maanden?

Kort gezegd zijn er twee belangrijke opties voor reisbijstand: tijdelijke contracten en jaarcontracten. Een tijdelijke dekking kan van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een weekje naar Spanje trekt. Een jaarlijks contract kan dan weer nuttig zijn voor wie een gemakkelijke en complete oplossing zoekt. Een goede raad: kies niet enkel op basis van de goedkoopste premies, maar houd ook rekening met de waarborgen die je belangrijk vindt en zorg ervoor dat die zeker in je polis staan.

Download de checklist >>

Checklist voor wie op vakantie vertrekt

Je auto?

  • Vertrek je met de auto op reis? Check dan zeker vooraf je pechverhelping en de voorwaarden van je autoverzekering en bekijk of je bijvoorbeeld een reisbijstandsverzekering wenst aan te gaan. De verplichte autoverzekering regelt vaak ook onmiddellijke bijstand als je betrokken raakt bij een ongeval. Een belangrijke kanttekening is echter dat deze verzekering niet tussenkomt als je wagen stilvalt door pech.
  • Kijk vooraf ook de groene kaart van je autoverzekering na om te controleren of je gedekt bent in het land (of de landen) die je bezoekt.
  • Heb je een dakkoffer, aanhangwagen of caravan mee, of breng je ook je fiets of moto mee op reis? Bij diefstal of beschadiging, kunnen deze gedekt worden door een reisverzekering.

Met het vliegtuig of de trein?

  • Wat als je je vlucht mist of door omstandigheden niet kan vertrekken? Hoewel slechts één op twee Belgen een annuleringsverzekering afsluit, kan je hiermee een hoop financiële schade vermijden.
  • Ook een bijstandsverzekering kan nuttig zijn. Die verzekering dekt repatriëring en zorgt zowel voor de terugbetaling van medische kosten in het buitenland als voor kosten die na een ongeval in het buitenland in België gemaakt worden.

Je huurwagen?

  • Wie een auto huurt op vakantie heeft meestal een verzekering via de kredietkaart waarmee de betaling is gebeurd. Vaak wordt daarnaast ook een waarborg gevraagd, maar dat is normaal niet nodig. Informeer je daarom goed op voorhand bij je verzekeringsmakelaar, zo kan je een overlap in verzekeringen vermijden.

Je bagage?

  • Deze optie vergoedt je wanneer je bagage gestolen of beschadigd raakt, of wanneer die te laat op de plaats van bestemming aankomt.
  • Opgelet: professionele of dure voorwerpen (laptop, fototoestel ed.) verzeker je best afzonderlijk, gezien het bedrag van de waarborg vaak beperkt is.
  • Lees bij het afsluiten van een bagageverzekering ook altijd de uitsluitingen na!

Voor je familie?

Ga je met je familie op reis, ga dan zeker na welke waarborgen van toepassing zijn op je reisbijstand.

  • Overkomst van een familielid in het buitenland
  • De terugreis en begeleiding van kinderen en kleinkinderen
  • Kosten voor opsporing en redding
  • Maar ook bij vervroegde terugreis bij het overlijden van een familielid of ernstige schade aan de woning
  • Een familiale verzekering dekt de schade die u of andere leden van het gezin aanbrengen aan andere personen, bijvoorbeeld wanneer een van uw kinderen een bal door het raam van het vakantiestekje schopt.

Je communicatie op sociale media...

  • Vergeet niet dat de vakantiekiekjes op Facebook naast je familieleden en vrienden mogelijk ook zichtbaar zijn voor potentiële dieven. Wees dus aandachtig met wat je (of familieleden) deelt op sociale media want voor kandidaat-inbrekers is dit een gedroomde bron van informatie.

Je huis en dieren?

  • Wanneer je je woning een tijdje onbewoond achterlaat, zorg je er best voor dat je een bewoonde indruk wekt. Zo kan je bijvoorbeeld bewust wat (waardeloze) spullen laten rondslingeren in en rond het huis, of kan je je buur vragen om de brievenbus leeg te maken en de rolluiken op en neer te laten. Als je samen met je brandverzekering ook een diefstalverzekering afgesloten hebt, dan betaalt de verzekeraar een vergoeding als je juwelen op reis worden gestolen of als je op vakantie overvallen wordt.
  • Een goeie tip is ook om je vaste telefoon door te schakelen naar je mobiele telefoon.
  • Wie beslist om zijn huisdier mee te nemen op reis, kan die laten meeverzekeren in de reisverzekering, dat kan meestal heel eenvoudig voor honden en katten.

Ook thuisblijvers kunnen zich best goed informeren

Ook wie thuisblijft tijdens de vakantie doet er goed aan te checken waarvoor hij of zij al dan niet verzekerd is. Schade aan het zwembad kan bijvoorbeeld erg duur uitvallen. Een verzekering die deze schade dekt, is daarom cruciaal. In de eerste plaats is het zeer belangrijk dat het zwembad op een correcte manier wordt opgenomen in de brandpolis. Best ga je ook samen met je verzekeringsmakelaar na of je tuin goed verzekerd is.

Je barbecue

  • Kijk daarnaast ook zeker na hoe je barbecue verzekerd is. Net een dure barbecue gekocht? Zet de doos dan niet zichtbaar bij het vuilnis. Anders weten dieven meteen dat er iets te rapen valt. Na afloop zet je je barbecue best in een goed afgesloten schuur of tuinhuis. Laat je hem toch buiten staan? Dan maak je hem best vast aan een dikke ketting die vastzit aan een muur of omheining.
  • Via een inboedelverzekering kan je je ook verzekeren tegen schade aan bijvoorbeeld je kleding, tuinmeubels en de barbecue zelf.
  • De woonverzekering dekt dan weer brandschade aan je huis en een aansprakelijkheidsverzekering dekt bijvoorbeeld schade aan de kleding of spullen van je gasten of buren.
  • Tot slot, een zorgverzekering komt tussen in medische kosten als je brandwonden oploopt.

Je zomeractiviteiten?

  • De vakantie is ook het ideale moment voor een fietstocht, een kajaktrip of een mooie wandeling. Ook hier ga je best na in hoeverre je verzekerd bent. Zo kan je fiets bijvoorbeeld beschadigd geraken, of hij kan gestolen worden. Of erger nog, je kan je verwonden tijdens het fietsen. Een ongevallenverzekering kan je hiertegen beschermen.

Laat je adviseren door een professional

Door de vele producten op de markt, en door veranderingen in je persoonlijke situatie, bestaat de kans dat je dubbel verzekerd bent. Gezien dit financieel niet interessant is, bekijk je best samen met je verzekeringsmakelaar welke verzekeringen je lopen hebt. Vervolgens kan je nagaan of die verzekeringen passen bij je behoeften.

Samengevat: doordat elke situatie anders is, en ieders situatie ook verandert doorheen de tijd, is het van belang om je verzekeringen goed bij te houden, en je te laten adviseren door een onafhankelijke verzekeringsmakelaar. Die analyseert jouw situatie en stelt dan een verzekering samen op maat van jouw behoeftes. 

Vind een makelaar in jouw buurt >>