01 Mrt 2021

“Beleggen is dus als lopen”, citeerde ooit een beleggingsstrateeg van een grote financiële instelling. “Iedereen kan het, het geheim is gewoon beginnen en volhouden. Maar om het vol te houden, moet je wel een schema, een ritme en een coach vinden die bij je passen”. De verzekeringsmakelaar als beleggingsadviseur is de meest uitgelezen persoon om je hierbij met raad en daad bij te staan.

Een belangrijke troef van de verzekeringsmakelaar is dat hij de technische uitleg op de productfiches vertaalt in mensentaal, zodat je goed weet en begrijpt waarover het gaat. De productenfiches zijn zeer technisch opgesteld, wat ook verplicht is door de toezichthouder, waardoor zowel voor de ervaren als de startende belegger meestal wat uitleg nodig is.

Eens de investeringen gestart zijn, houdt hij je portefeuille of beleggingen in de gaten. Dat is niet het geval wanneer je online of zonder beleggingsspecialist werkt. Zonder een adviseur bestaat dikwijls de neiging om niet meer na te denken over de investeringen en deze niet meer te veranderen, waardoor er dikwijls opportuniteiten gemist worden.

Je hoeft niet persé de financiële markten nauw op te volgen. De beleggingsadviseur houdt je regelmatig en proactief op de hoogte van de economische omgeving en de prognoses van de specialisten ter zake. In volatiele beurstijden is een proactieve communicatie en opvolging zeer belangrijk. Zo wordt er vermeden dat er overhaaste en emotionele beslissingen genomen worden. De communicatie gebeurt via newsletters, persoonlijke gesprekken, video-conferenties enzovoort.

Diversificatie en spreiding van de beleggingen zijn de beste hefbomen voor een beter rendement

Het is belangrijk dat je je in deze materie laat bijstaan door een specialist ter zake. Dankzij een specialist die ‘onafhankelijk’ is en met meerdere ‘merken’ werkt  heb je toegang tot een breed gamma van beleggingsfondsen & - oplossingen. Diversificatie in beleggingen is een hefboom om een hoger rendement te halen. Hoe meer je beggingen verspreid zijn over sectoriële en geografische fondsen (aandelen/obligaties/of gemengd), hoe groter de kans op een hoger rendement.

Daarbij komt dat hij over de middelen en tools beschikt om de financiële markten goed op te volgen. Een belangrijke tip is hier bijvoorbeeld: stap niet in wanneer ‘er veel volk aan het frietkraam’ staat. Als je instapt op een moment dat de koersen pieken, riskeer je om op korte termijn veel te verliezen. Het perfecte moment is wanneer een beurs een dieptepunt heeft bereikt. Maar dat is moeilijk te voorspellen.

Daarom is het goed om regelmatig of periodiek te beleggen. Op momenten wanneer de beurs piekt en op momenten wanneer de beurs slabakt. Samen met diversificatie in je beleggingsstrategie is een spreiding van stortingen op lange termijn eveneens een hefboom en bijna een garantie voor een hoger rendement. Je bereidt immers ook een marathon voor door regelmatig en op verschillende parcours te trainen. Beleggen is inderdaad zo een beetje als joggen of lopen… Gewoon beginnen, regelmatig onderhouden en volhouden.

Bron: Nextmove