10 sep 2021

Het is wellicht onnodig om te herhalen dat er minder autogereden wordt en meer gebruikt wordt van de ‘zachte’ mobiliteit, zoals fietsen, steppen of wandelen. Het staat als een paal boven water: de Belgen verplaatsen zich op een andere manier.

Je Verzekeringsmakelaar is klaar om met nieuwe verzekeringsformules in te spelen op het veranderende mobiliteitsgedrag.

Hij kan met aangepaste polissen en waarborgen ervoor zorgen dat je goed verzekerd op de baan kan. Misschien overweeg je om:

 • minder met de auto te rijden. Hier kan je verzekeringsmakelaar een autoverzekering voorstellen voor een beperkt aantal kilometers autorijden (bv. maximum 5.000 per jaar).
   
 • om een moto te kopen. Er bestaan formules op de markt die een serieuze korting geven op de motoverzekering in combinatie met de autoverzekering.
   
 • je een elektrische fiets aan te schaffen. Zo’n fiets kost gemakkelijk 2000 à 3000 euro. Het loont misschien de moeite om een verzekering af te sluiten ingeval van schade aan de fiets, diefstal en pech langs de weg. Voor de schade aan derden, kan je dan beroep doen op je familiale verzekering. Bijvoorbeeld: je veroorzaakt een ongeval met je elektrische fiets en er zijn krassen op het voertuig van de tegenpartij. In dit geval komt je familiale verzekering tussen. Let wel op, sommige elektrische fietsen laten je toe om te rijden zonder zelf te trappen. In dit geval is er een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid bromfietsen vereist als je er meer dan 25 km/u mee kunt rijden zonder dat je er zelf een inspanning moet voor doen.
   
 • meer gebruik te maken van de ‘zachte’ mobiliteitsvormen, zoals fietsen, steppen en wandelen.  Statistieken leren ons dat hier veel ongevallen gebeuren met lichamelijke letsels. Misschien is het zinvol om een verzekering ‘alle verkeersongevallen’ af te sluiten. Deze verzekering dekt trouwens alle verkeersongevallen als bestuurder of passagier van eender welk voertuig. En dit voor het ganse gezin.
   
 • om niet het vliegtuig te nemen om op reis te gaan, maar wel de auto. Een pechverzekering voor tegenslagen aan de auto onderweg is zeker en vast geen overbodige luxe. Het zou jammer zijn mocht je je reis niet kunnen verderzetten en gerepatrieerd moet worden, omdat je pech hebt met de auto onderweg.
   
 • om je werknemers een fiets ter beschikking te stellen. Als werkgever stel je bedrijfsfietsen ter beschikking van je werknemers, wat fiscaal interessant is. De verzekeringspremies voor de fietsomnium is voor 100% aftrekbaar.
   
 • om je zoon of dochter gebruik te laten maken van je voertuig. Dan is het belangrijk dat de verzekeringsmaatschappij weet wie de bestuurder is van het voertuig. Stel dat de jongere niet opgenomen is in de polis van de ouders, kan de verzekeringsmaatschappij bij ongeval veroorzaakt door de jongere de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de schadevergoeding terugeisen.Omdat de jongere aangeduid is in de polis, telt de periode vanaf vermelding in de polis mee als jaren ‘rijervaring’ en is dit een mogelijkheid om een korting te krijgen wanneer de jongere zelf een autoverzekering onderschrijft.

Met andere woorden, in alle omstandigheden kan Je Verzekeringsmakelaar je helpen met je mobiliteit. Je overweegt om anders te bewegen, je verzekeringsmakelaar volgt je met aangepaste verzekeringsvoorstellen.