18 Mrt 2021

Waar kan je terecht als je een conflict hebt met een leverancier die je online bestelling niet levert? Of wanneer een vliegmaatschappij je geannuleerde reis niet wil terugbetalen? Of wat als je een conflict hebt met je werkgever? Als er één verzekering is die relevanter is dan ooit tevoren, dan is het de rechtsbijstandverzekering.

De drempel om naar een advocaat te stappen is hoog en bovendien hangt er veelal een serieus kostenplaatje aan. Een afzonderlijke globale rechtsbijstandverzekering brengt hier soelaas, temeer omdat de fiscus tot 40% van de premie met een maximum van 124 euro terugbetaalt op voorwaarde natuurlijk dat deze polis conform is met de wet Geens. Deze wet zegt onder andere dat bepaalde conflicten zoals bij een echtscheiding of bouwwerken – weliswaar met een bepaalde wachttijd – in het verzekeringscontract moeten opgenomen worden. De premie voor dergelijke verzekering schommelt tussen de 250 à 500 euro per jaar zonder rekening te houden met de fiscale aftrekbaarheid.

Beroep doen op een rechtsbijstandverzekering leidt meestal niet tot een zaak die voor de rechtbank komt. Wist je dat bijna vier op vijf van de juridische conflicten niet voor de rechtbank komen? Door advies te verlenen en door te onderhandelen met de tegenpartij in een juridisch conflict vermijdt de rechtsbijstandsverzekeraar dure advocaatkosten en tijdrovende procedures.

Gevaren zitten in een klein hoekje

Denk maar aan de reis die niet kan doorgaan omwille van Covid19. Hoe kan je eventueel je voorschot recupereren? Of hoe krijg je je geld terug van de geboekte vliegtuigtransfer die niet kon doorgaan?

Een ander voorbeeld is het telewerken. De verzekeraars krijgen vaak de vraag van werknemers die wel kunnen thuiswerken, maar dat niet mogen van hun werkgever. In dit geval kunnen de werknemers juridisch advies inwinnen en polsen naar hun mogelijkheden zonder dat ze beroep moeten doen op de arbeidsinspectie.

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat er meer online gekocht werd. In sommige gevallen komt men er bedrogen uit. Wat zijn dan de rechten? Welke stappen moet men ondernemen?

Een ander issue is de veranderde mobiliteit. Tegenwoordig gebeuren verplaatsingen op verschillende manieren. Er wordt meer gefietst, al dan niet elektrisch. Er wordt gestept, geskatet, noem maar op. Nieuwe vervoersmiddelen die nieuwe of andere risico’s met zich meebrengen.

Veel mensen hebben een rechtsbijstand in de auto, brand of familiale verzekering, maar de waarborgen in een globale rechtsbijstandverzekering zijn ruimer. Wie beter dan de verzekeringsmakelaar kan je hieromtrent een betere uitleg geven. De verschillen tussen de ververzekeringsmaatschappijen zijn zo groot, waardoor het ‘maakwerk’ wordt. Rechtsbijstand is immers geen éénheidsworst.

Bron: Nextmove/Trends