In België worden verzekeringen aangeboden langs vier verschillende kanalen. Hieronder belichten we enkele fundamentele verschillen.

Je makelaar in verzekeringen? Dat is een onafhankelijke adviseur die voor jou afzonderlijk de voordeligste oplossing zoekt. Bovendien kan hij je verzekeringen van diverse maatschappijen aanbieden. Je makelaar in verzekeringen is dus wettelijk noch economisch aan één bepaalde maatschappij gebonden. Zo kan hij je begeleiden bij je keuze uit het ruime aanbod.

Heb je een schadegeval? Dan zal de makelaar in verzekeringen steeds jouw kant kiezen, en alle nodige stappen ondernemen tegenover de maatschappij die de schade moet vergoeden.

Een overzicht van de andere distributiekanalen:

  • De agent is een tussenpersoon, verplicht verbonden aan één maatschappij, die dus uitsluitend advies geeft over de verzekeringen die zijn maatschappij aanbiedt. Hij is, net als de makelaar in verzekeringen, een specialist. Zijn dienstverlening hangt evenwel sterk af van de strategie van de maatschappij die hij vertegenwoordigt.
  • Directe verzekeraars zijn maatschappijen die hun verzekeringscontracten rechtstreeks aan de man brengen. Ze verkopen hoofdzakelijk gestandaardiseerde producten (voor een groot publiek) of heel specifieke verzekeringen (gericht op een specifieke doelgroep). Vaak doen ze dat per telefoon of via het internet. Door het ontbreken van een tussenpersoon, sta je er bij een eventueel conflict alleen voor.
  • Via bankkantoren verkopen de meeste banken ook verzekeringen. Je beschikt echter niet altijd over de nodige informatie om de juiste keuze te maken, omdat de banken soms onvoldoende duidelijk maken of een aangeboden product een puur financiële belegging is of een verzekering.