Volgens de wet

Gebruik je jouw wagen enkel op gewone wegen? Dan is het niet verplicht om een veiligheidsvestje te dragen bij ongeval of pech.

Als je door ongeval of pech moet uitstappen op autosnelwegen, autowegen of een pechstrook, is het wél verplicht om een reflecterend en fluorescerend vestje te dragen.

In de praktijk

We raden absoluut aan om altijd een vestje in je wagen te hebben. Zo kun je je veilig op de openbare weg begeven als je jouw wagen door een ongeval of pech moet verlaten. Zo ben je niet alleen wettelijk in orde, je bent ook gemakkelijker zichtbaar voor anderen, en dat bevordert jouw veiligheid en die van anderen.

Op vakantie met de wagen

De wet omtrent veiligheidsvesten is ook van toepassing in de meeste andere landen. Als bestuurder van een voertuig ben je er verplicht om een veiligheidsvestje te dragen bij ongeval of pech.

Hoe moet het vestje eruitzien?

In de Belgische wet staan geen minimale technische specificaties beschreven. Wij raden wel aan om vestjes van het type EN471 te gebruiken, want die voldoen aan de Europese standaard en zijn in een aantal Europese landen zelfs verplicht.